ОЧЕРЕТЯНИЙ КІТ, фото, відео, опис . Тварини

09.08.2015

ОЧЕРЕТЯНИЙ КІТ (Felis chaus)


ОЧЕРЕТЯНИЙ КІТ (Felis chaus)
. якого іноді називають ще хаус або болотна рись, є досить поширеним хижаком. Всього класифіковано дев’ять різновидів цієї тварини. Його ареал поширення включає обширні території Північної Африки, Середньої Азії, Афганістану, Індії та Пакистану.

Загальна довжина тіла очеретяного кота варіюється в діапазоні від 75 до 125 сантиметрів, вага — від 4 до 15 кілограм. Близько третини довжини тіла доводиться на витончений хвіст, на кінці якого є кілька чорних кілець. Вуха, що закінчуються китицями як у рисі. досить великі, довгі ноги.

В залежності від місця проживання розрізняється і колір хутра хижака. У південній Азії в його забарвленні переважають рудо-коричневі відтінки, в той час як у представників Середньої Азії та Африки колір шерсті сірий або жовтуватий, і в зимовий період стає дуже густим.
На перший погляд, забарвлення тварини виглядає однорідним, але при найближчому розгляді можна побачити розмитий малюнок (як на фото вище). Примітно, що новонароджені кошенята мають чіткий смугастий малюнок на хутрі.
Типове місце проживання очеретяного кота – заболочені місцевості з великою кількістю заростей очерету, рогозу та чагарників, а от відкритих місць він побоюється. На дерева залазает вкрай рідко і неохоче.

Полювати хижак в основному в нічний час. Його головною здобиччю є водоплавні і живуть в заростях птиці, а також дрібні ссавці начебто ховрахів, зайців. і навіть поросят кабанів.
Не гребує він і домашньою птицею. Очеретяний кіт, на відміну від майже всіх інших представників котячих, зовсім не боїться води, відмінно плаває, що часто буває необхідно під час полювання або втечі від хижаків. Такий же трюк може повторити тільки його родич — кіт-рибалка .
Спаровуються очеретяні коти в лютому-березні. В цей час між самцями відбуваються запеклі сутички, що супроводжуються характерними, не найприємнішими для людського вуха, криками. Приблизно через два місяці кішка приносить від трьох до шести кошенят. Гніздо облаштовується в густих заростях, кішка опікується і захищає потомство. Кошенята дуже легко приручається, але робиться це рідко. Приблизно півтора роки тварини стають статевозрілими, і готовими до розмноження.

Примітно, що єгиптяни розводили очеретяних котів з метою використання їх для полювання на водоплавну дичину. Збереглися навіть зображення, на яких зображено звірятко, що приносить видобуток людині. А ось так, як можна побачити на відео нижче, очеретяний кіт живе в природі:

Радимо почитати про інших цікавих мешканців тваринного світу:

Короткий опис статті: кіт малюнок Очеретяні коти — практично єдиний вид сімейства котячих, хто не тільки не боїться, але і з задоволенням купається у воді очеретяний кіт (felis chaus

Джерело: ОЧЕРЕТЯНИЙ КІТ — фото, відео, опис | Тварини

Також ви можете прочитати